13 kwietnia 2019r. w Hali Widowiskowo – Sportowej MOSIR przy ul. Popiełuszki 2a w Koninie odbyły się V Konińskie Targi Przedsiębiorczości „Przemysł Spożywczy”. Podczas tegorocznej edycji targów zaprezentowało się blisko 60 wystawców z branży spożywczej, w tym przedsiębiorcy z Francji, Łotwy i Chin.
Wydarzenie uatrakcyjnił pokaz kulinarny Mateusza Gesslera – kucharza, restauratora, miłośnika dobrego jedzenia, który przygotował dla publiczności potrawy do degustacji. Talentem zachwycił również Adrian Jaworski – Mistrz Polski Juniorów Carvingu, który w trakcie Targów zaprezentował sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach.
Samorząd Województwa Wielkopolskiego w ramach kampanii informacyjno – promocyjnej na stoisku zaprezentował ofertę w zakresie możliwości nawiązywania współpracy przy organizacji przedsięwzięć promujących przedsiębiorczość oraz skorzystania z dofinansowania z funduszy unijnych w tym m.in. do uczestnictwa w targach międzynarodowych. Celem udziału w wydarzeniu było podniesienie poziomu identyfikacji mieszkańców i przedsiębiorców oraz budowa rozpoznawalności marki Wielkopolska. Ponadto przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego informowali zainteresowanych przedsiębiorców o możliwości ubiegania się o certyfikat Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Gościem specjalnym stoiska był Pan Piotr Korytkowski Prezydent Miasta Konina, który podkreślił rolę współpracy Samorządu Województwa Wielkopolskiego z subregionem konińskim w zakresie polityki energetycznej.
Przedsięwzięcie realizowane jest w ramach projektu pozakonkursowego „Gospodarna Wielkopolska” współfinansowanego ze środków Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020, Działanie 1.4: Internacjonalizacja gospodarki regionalnej, Poddziałanie 1.4.2: Promocja gospodarcza regionu.