Nowe wyzwania dla Wielkopolski

Podczas dzisiejszego posiedzenia Forum ds. Inteligentnych Specjalizacji, któremu przewodniczył Pan Jacek Bogusławski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego, dyskutowano na temat planowanych działań strategicznych w kontekście regionalnych i subregionalnych inteligentnych specjalizacji, zgodnie z celami zapisanymi w nowej Regionalnej Strategii Innowacji dla Wielkopolski 2030. 

W spotkaniu udział wzięli Prezydent Leszna Pan Łukasz Borowiak oraz Prezydent Piły Pan Piotr Głowski, którzy wskazali na znaczenie dominujących obszarów specjalizacji w swoich subregionach, które dla rozwoju gospodarczego „małych ojczyzn” mają coraz większe znaczenie i w istotny sposób wzmocnić  mogą konkurencyjność danego podregionu.

Obszary specjalizacyjne podregionu leszczyńskiego obejmują produkcję żywności, produkcję na potrzeby wnętrz i budownictwa oraz produkcję na potrzeby sektorów przemysłu i transportu. Natomiast w podregionie pilskim dominują technologie wodorowe, produkcja artykułów spożywczych, przetwórstwo przemysłowe, budownictwo i turystyka.

Spotkanie pozwoliło na określenie najważniejszych wyzwań dla północnej i południowej Wielkopolski oraz wyłonienie nowych specjalizacji, np. przemysłu lotniczego w subregionie leszczyńskim. Jednym z najważniejszych kierunków rozwoju w ramach podregionu pilskiego jest niskoemisyjność, odnawialne źródła energii, innowacyjne metody pozyskiwania i magazynowania energii, w szczególności w postaci wodoru oraz gospodarka obiegu zamkniętego.  

Większość specjalizacji podregionalnych wpisuje się w specjalizacje wytypowane dla całego regionu. Przykładem jest podregion leszczyński czy pilski, w których specjalizacje podregionalne wpisują się
w specjalizacje regionalne tj. „Biosurowce i żywność dla świadomych konsumentów”, „Wnętrza przyszłości” i „Przemysł jutra”.

Odpowiednio ukierunkowane wsparcie w obrębie wybranych obszarów w nowej perspektywie finansowej Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego pozwoli wzmocnić wielkopolskie ośrodki subregionalne.