Energia z natury

Dzisiejsze posiedzenie online Panelu „Biosurowce i żywność dla świadomych konsumentów” zdominował temat biogazowni i korzyści dla wielkopolskiego rolnictwa płynących z produkcji bioenergii z biomasy i bioodpadów.

Jak podkreślił jeden z prelegentów, prof. Jacek Dach – Kierownik Pracowni Ekotechnologii, Instytutu Inżynierii Biosystemów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, polską gospodarkę, nie tylko energetykę i rolnictwo, czeka w bieżącej dekadzie prawdziwe trzęsienie ziemi związane z wdrażaniem europejskich polityk tj. m.in. Zielony Ład, Strategia Metanowa, Neutralność Klimatyczna. Bardzo ważne jest więc uwzględnienie nadchodzących zmian, w szczególności tych dotyczących ograniczenia emisji CO2 oraz zmniejszenia śladu węglowego, w programach rozwoju wielkopolskich przedsiębiorstw celem zachowania konkurencyjności gospodarki naszego regionu.

Co może to oznaczać dla wielkopolskich rolników? Przy wzrastających cenach za emisję CO2 nastąpi drastyczny wzrost cen za energię elektryczną, czego konsekwencją będzie z kolei katastrofa dla gospodarki nastawionej na eksport. Wprowadzenie oznaczenia śladu węglowego na produktach UE, co ma nastąpić po 2021 r. z możliwym okresem karencji, spowoduje, że nasz polski szlagier eksportowy – kurczak wyprodukowany przy użyciu energii elektrycznej, w kurnikach ogrzewanych węglem, przewożony ciężarówkami spalającymi olej napędowy, straci na atrakcyjności. Konsumenci zrezygnują z zakupu towaru oznaczonego na czerwono (duży ślad węglowy). Polski kurczak zastąpiony zostanie kurczakiem „zielonym” (mały ślad węglowy), wyprodukowanym np. w Niemczech, przy użyciu energii elektrycznej z biogazowni zasilanej obornikiem, w kurniku ogrzewanym ciepłem z kogeneracji biogazowej, przewożonym ciężarówkami spalającymi bio-CNG lub bio-LNG.  

Prof. Dach zaprezentował także innowacyjną biogazownię III generacji w gospodarstwie Uniwersytetu Przyrodniczego w Przybrodzie, otwartą w październiku 2019 r., która ma możliwość przerabiania bardzo szerokiej gamy substratów odpadowych, a efektywność produkcji biogazu jest tutaj o 27% wyższa niż w przypadku typowych biogazowni.

Zdaniem drugiego z prelegentów, Mirosława Michalaka, pełnomocnika Zarządu firmy Dynamic Biogas, Wielkopolska posiada duży potencjał inwestycyjny wynikający m.in. z rozwiniętej produkcji zwierzęcej i tysięcy pryzm obornika. Potencjał ten szacowany jest na ponad 1000 biogazowni, co stanowi równoważnik 1 mld m3 biometanu rocznie. Ta ilość energii pozwoliłaby na zmniejszenie zużycia 600.000 ton węgla rocznie. Firma Dynamic Biogas jest otwarta na współpracę z rolnikami i przemysłem rolno-spożywczym, oferując wzajemne korzyści – biogazownia utylizuje pozostałości z hodowli oraz przetwórstwa rolno-spożywczego, dostarczając rolnikom cenny nawóz i ciepło.

Podczas spotkania zaprezentowana została również nowa Regionalna Strategia Innowacji dla Wielkopolski 2030, w której m.in. określono specjalizacje podregionalne, obszary o szczególnym potencjale  mającym decydować o przewadze konkurencyjnej każdego z podregionów, rozszerzono zakres dotychczasowych inteligentnych specjalizacji, określono nowe obszary posiadające potencjał gospodarczy i naukowy, którymi są nisko- i zeroemisyjne technologie oraz przemysł lotniczy i kosmiczny. Zakres inteligentnej specjalizacji „Biosurowce i żywność dla świadomych konsumentów” obejmować będzie: nowoczesne technologie produkcji, bezpieczne bioprodukty i zdrową żywność, innowacyjne metody sprzedaży i dystrybucji wysokojakościowej żywności, ekologiczną produkcję żywności i zagospodarowanie odpadów, przygotowanie i profesjonalizację kadr dla tego obszaru specjalizacji.

W celu wzmocnienia roli interesariuszy w programowaniu i wdrażaniu, RIS 2030 została poddana konsultacjom społecznym. Aktualizacja dokumentu jest jednak procesem ciągłym, stąd zaproszenie do czynnego angażowania się w „proces przedsiębiorczego odkrywania” w ramach Wielkopolskiej Platformy Specjalizacji, która otwarta jest dla wszystkich zainteresowanych osób.